Idylle tussen de heuvels

Lastige quizvraag: Waar ligt Cottessen? In ieder geval in het Geuldal, het vijf sterren landschap van Zuid Limburg. Maar dan nóg, want het betekent behoorlijk wat draaien en keren eer je er bent - en als je het eenmaal hebt gevonden moet je dezelfde weg terug als je huiswaarts keert.

Cottessen is the middle of nowhere. We zien op deze woensdagochetend geen mens op straat, er valt zelfs geen enkele activiteit waar te nemen. Cottessen is in de eerste herfstweek al aan de winterslaap begonnen. Pas volgend voorjaar komt het weer tot leven, als de toeristen kamperen bij de boer of hun caravan parkeren bij de plaatselijke camping.

Dit is geen streek voor stadsvolk, tenzij je de stadsdrukte juist wil ontvluchten. In de verte twee ruiters, thats all. Wie de intense stilte zoekt moet afreizen naar "Kotteze" zoals deze topografische speldenprik in het dialect heet. Het ligt dicht bij de grens met België, tussen het Vijlenerbos en de rivier de Geul. een paar honderd meter verderop, aan de andere kant van de grens ligt Sippenaken. Zouden ze daar al internet hebben?

De heer zal voorzien.

We maken halt bij carréboerderij Bellet, die stond er al in de dertiende eeuw. Boven op de poort een gevelsteen met daarop het wapen van de abdij van Burtscheid Duitsland. En een latijnse wapenspreuk: Dominus Providebit ( De Heer zal voorzien). Dat was nodig ook, want dit gebied was vroeger straatarm en de arme mensen woonden in vakwerkhuizen - in die tijd dan toch. Nu betaal je een vermogen voor zo'n woning.

Cottessen ooit Kothausen geheten telde in 1750 14 boerderijen of boerderijwoningen. het zijn er nog steeds 14.

Nu wonen er 80 mensen, dat waren er ooit 110, toen het roomse rijk nog grote gezinnen telde.- niet in de laatste plaats doordat de paters Redemtoristen in Wittem gehuwde stellen hevig aanspoorde om heen te gaan en vooral te vermenigvuldigen.

Cottessen, een plek voor paradijsvogels. Er is niks, alleen ongerepte schoonheid en rust. Langs de weg een bordje van de stichting het Limburgs Landschap, eromheen grazen zeven loeien, zwart-witte en roodbonte. Voor boeren is dit geen makkelijk gebied, want veel steile heuvels.

Opeens in de verte, een auto. De chauffeur kijkt vanachter het stuur boos naar ons. Alsof wij er wat aan kunnen doen dat het ene weggetje dat naar Cottessen leidt zo smal is. Op z'n kentekenplaat staat de naam van een garage uit Amsterdam. Blijf dan thuis in de Randstad als je het hier te krap vindt! Verder niemand de hele ochtend te zien. Des te meer holle wegen, graften, hoogstamboomgaarden, bronnengebieden en meidoornhagen.

Géén bordje met " Te koop".

De 14 huizen in Cottessen worden of werden bewoond door de families Huiben, Alleleyn, Borg, Hendrikxs, Vallen, Blezer, Nix, Knops, Hameleers, Maas, Crombach, Einmahl, Godron, Dumollin en Franssen. Zij weten zich omringd door bossen, salamanders, kikker- en paddensoorten. Cottessen is de enige plek in Limburg waar niet één huis te koop staat. En als er al een woning vrij komt, dan is ie al verkocht voordat er een makelaar aan te pas is gekomen. Een woning in Cottessen verkoopt zichzelf.

Toch schijnt hier één attractie te zijn, al hebben we 'm niet kunnen vinden: de eerste Zuid-Limburgse boerengolf, een 10 holes-baan met in ieder geval de grootste hoogteverschillen en vermoedelijk het mooiste uitzicht van Nederland. "Hier zou ik mijn oude dag willen slijten", zegt mijn reisgenote , zich niet realiserend dat dit het meest onherbergzame gebied voor rollators is. In Holset, een buurtschap verderop staan we voor een gesloten deur bij De Oude Stroopkokerij: woensdag rustdag. Zo belanden we Bie de Tantes in Eys. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Bron:Artikel in WONEN 3 okt 2008. Text Jos van Wersch. Meer informatie over Cottessen www.cottessen.info